Minder Nederlanders op wintersport

Wie wil dat nou niet? Met een heerlijk glaasje glühwein uitkijken over de besneeuwde bergen, om vervolgens in volle vaart naar beneden te suizen? Een steeds kleiner wordende groep Nederlanders neemt in 2013 het besluit om de ski’s in te pakken en de bergen in te trekken. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de Europese economische crisis, die een flinke invloed heeft op de koopkracht van de Nederlander. In 2013 wordt verwacht dat er nog maar zo’n 950.000 Nederlanders op wintersport zullen gaan, aldus het CBS. Het is voor het eerst in vele jaren, dat dit cijfer onder de 1 miljoen duikt. Om u een idee te geven: in seizoen 2000/2001 gingen er nog zo’n 1.143.000 Nederlanders op wintersport.

Waarom gaan Nederlanders minder op wintersport?

Van 2009 to 2012 is de koopkracht van de Nederlander ongeveer met 2,3% gedaald, volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit lijkt een logische verklaring voor het feit dat steeds minder mensen het zich kunnen veroorloven om op wintersportvakantie te gaan. Verder wordt er in 2014 verwacht door het CPB, dat de koopkracht er in Nederland gemiddeld niet op vooruit zal gaan. De lonen in de marktsector zullen ongeveer 1,5% toenemen, maar hier staat tegenover dat de consumentenprijzen zullen stijgen met 2%. Dit impliceert een kleine neerwaartse beweging in de koopkracht van de Nederlanders. Deze trend duurt al een aantal jaar (sinds 2009) en vormt een duidelijke verklaring voor het verminderde aantal wintersporters. Om dezelfde reden kunnen we ook verwachten dat de trend zich voortzet in seizoen 2014/2015.

Als we dan toch op wintersport gaan, waar gaat de reis dan voornamelijk heen?

Volgens de ANWB zijn de volgende bestemmingen het populairst bij wintersporters:

  • Oostenrijk
  • Frankrijk
  • Duitsland
  • Zwitserland
  • Italie

Oostenrijk is veruit de populairste bestemming voor wintersport. Hier gaat maar liefst 58% van de Nederlanders naar toe. Gevolgd door Frankrijk met 16% van de Nederlandse wintersporters, Duitsland met 12% en Zwitserland en Italië beide met 4%. De meeste vakantiegangers kiezen voor hun auto als vervoersmiddel, dit is maar liefst 82%. De rest van de wintersporters kiest het vliegtuig, de trein of de touringcar als alternatief. Tenslotte kiest het grootste deel van de vakantiegangers een appartement als accommodatie, in plaats van een hotel, bungalow of chalet.

Wat zijn de grootste gezondheidsrisico’s van wintersport?

In de afgelopen jaren ligt het gemiddelde aantal zwaargewonden onder Nederlanders door wintersport op maar liefst 5.905. Dit betekent dat ongeveer 0,6% van de wintersporters zwaargewond de piste moet verlaten. Hier is nog niet eens rekening gehouden met de lichte blessures die zijn opgelopen op wintersport. Zo gingen er in Frankrijk in 2011 140.000 mensen naar de dokter vanwege een ongeluk op de piste. Hiernaast gaan er gemiddeld 38 mensen per seizoen dood op wintersport. Kortom, er zitten wel degelijk serieuze gezondheidsrisico’s aan een wintersportvakantie. Het advies is dan ook om een goede reisverzekering af te sluiten voordat u de piste af gaat. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Het letsel wat wordt opgelopen op de piste zit voor ongeveer 42% in de benen. Hierna bestaat 38% van het letsel aan de armen en schouders, met 26% voor rekening van de armen. De rest van de gevallen (9%) bestaat voornamelijk uit nekletsel.

Het is niet alleen belangrijk u goed te verzekeren, voor als daadwerkelijk letsel oploopt op de piste, maar u kunt ook de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Hierbij kunt u onder andere denken aan bescherming van de ledematen en het hoofd. Ook is het belangrijk om als beginnend wintersporter te zorgen dat u lessen neemt en daarmee de juiste technieken aanleert. Dit verkleint het risico op ongelukken aanzienlijk. Verder is het aan te raden om niet zonder professionele begeleiding buiten de piste te skien/boarden. Hier is de kans op lawines en daarmee ongelukken aanzienlijk groter.

Voor meer informatie over een geschikte kortlopende reisverzekering klik hier