Bezienswaardigheden Letland

Op vakantie naar de Baltische landen? Dan kan Letland en hoofdstad Riga niet op je lijstje ontbreken! Lees onze tips voor een vakantie in Letland!

Samen met Estland en Litouwen vormt Letland de Baltische Staten. Letland is een schitterende vakantiebestemming voor diegenen die zowel oog hebben voor de ongerepte natuur als voor geschiedenis, cultuur en waardevolle, historische gebouwen. Deze laatsten vind je overal in dit land, maar in de eerste plaats in de Letlandse hoofdstad Riga waar natuur en cultuur hand in hand gaan.

Net als buurlanden Estland en Litouwen is Letland een prachtig land dat de toeristen van over de hele wereld vele troeven kan voorleggen. En net als zijn buurlanden is ook Letland niet alleen een prachtige maar even goed een goedkope vakantiebestemming, ook voor Nederlanders én Belgen.

Buitenlandse overheersing

De geschiedenis van Letland wordt gekenmerkt door buitenlandse overheersing. Zowel Polen als Zweden, Rusland en Duitsland hadden het er ooit voor het zeggen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Letland door de Duitsers ingenomen en na de overgave van de Nazi’s namen de Russen er het roer in handen.

Uitgestrekte bossen en meren

Net als buurland Litouwen werd ook Letland pas 1991 onafhankelijk. Het is zonder twijfel een land van uitgestrekte bossen en duizenden kristalheldere meren en meertjes. Ledland is met zijn oppervlakte van 64.600 vierkante kilometer even groot als Litouwen, Nederland en België.

Vele Duitse invloeden

Riga is niet alleen de hoofdstad van Letland. Met zijn ruim 800000 inwoners is het ook de grootste stad van de drie Baltische Staten. Zowel de Duitsers als de Pruisen leefden en werkten er van de twaalfde tot de zeventiende eeuw hier en dat liet uiteraard vele sporen na. Riga is ontegensprekelijk een stad met vele Duitse invloeden en uiteraard is vooral het oude stadscentrum rijk aan oude Duitse gebouwen.

Stad van kathedralen en musea

Riga is een stad van vele kathedralen, waaronder de St. Peters kerk en de Dom. In de ontelbare musea maak je uitgebreid kennis met de rijke geschiedenis van de Letse hoofdstad. In het nieuwe stadsgedeelte zijn er de ontelbare gebouwen uit de negentiende en twintigste eeuw die je zullen weten te bekoren. Naast al deze pracht is Riga ook een echt winkelparadijs en na de geleverde inspanningen is het er heerlijk genieten van de plaatselijke gastronomie.

Culturele hoofdstad van Europa 2014

Riga werd dan ook niet voor niets als hét centrum van de Art Nouveau uitgeroepen een werd als zodanig ook erkend als Unesco- Werelderfgoed. Dankzij de vele grootschalige restauratieprojecten groeide Riga uit tot één van de meest aantrekkelijke steden van Europa. Samen met het Zweedse Umeå werd Riga dan ook terecht uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa van 2014.

Andere toeristische bezienswaardigheden van de Letse hoofdstad Riga zijn: zijn Marktplaats, het Etnografisch- en het Oorlogsmuseum en zijn indrukwekkende Radio- en TV toren

Dit moet je zeker bezocht hebben tijdens je vakantie in Letland:

Het Paleis van Rundale: gelegen vlakbij het sfeervolle dorpje Pilsrundale en ongetwijfeld het meest indrukwekkendste gebouw van Letland. Het beroemde kasteel van Versaille stond hiervoor model. Het Kasteel van Rundale werd dan ook een immens neoclassicistisch bouwwerk, ontworpen door Rastrelli. Dit is de architect die ook het Winterpaleis van het Russische Sint- Petersburg.

Jurmala: schitterende badplaats aan de Golf van Riga dat jaarlijks zonnekloppers uit alle hoeken van de wereld mag begroeten.

Pedvale: prachtig natuurpark dat barst van de meest veelzijdige kunstwerken. Vooral beeldhouwwerken van uiteenlopende stijlen prijken langs de paden van dit schitterende natuurpark.

Cesis: dit piepklein stadje gelegen in het noorden van Letland speelde een belangrijke rol in de Letse geschiedenis. Hier komt de Letse vlag vandaan en tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog die tussen 1918 en 1920) werd uitgevochten verdreven Letse troepen hier het Duitse leger. Andere bezienswaardigheden hier zijn de zevenhonderd jaar oude Sint Jan’s kerk met een kerkhof waar veel prominente Duitse kruisvaarders begraven liggen, Cesis Kateel en de beroemde Cesis brouwerij.

Jekabpils: kleine en gezellig stadje met heel wat goed bewaarde oude huizen uit de zeventiende, prachtige kerken en het Krustpils Kasteel zijn er de andere blikvangers.

Ventspils: veruit de belangrijkste haven aan de Baltische zee. Dit typische havenstadje valt vooral op door zijn historisch centrum, het Kasteel van de Livonische Orde en een paar interessante kerken. In Ventspils wachten je schitterende zandstranden die landinwaarts overgaan in uitgestrekte en ongerepte bossen.